Ga naar hoofdinhoud

En dan zit de kraamweek erop...

Tien dagen na de bevalling dragen wij de zorg officieel over aan het consultatiebureau en de huisarts. Al mag je ons voor verloskundige vragen altijd nog bellen. Bij ons laatste bezoek plannen we graag een nacontrole met je die ongeveer zes weken na de bevalling plaatsvindt. Tijdens de nacontrole bespreken en onderzoeken we je lichamelijke herstel, en evalueren we je ervaringen van de afgelopen periode. Anticonceptie komt ook altijd aan de orde en kunnen we ook voorschrijven, mocht je dat wensen.

Consultatiebureau

De eerste keer komt de verpleegkundige van het consultatiebureau (ook wel Centrum voor Jeugd en Gezin) bij je langs, dit is in de tweede levensweek. Voor de verdere controles ga je naar het consultatiebureau toe. Inwoners van Oegstgeest kunnen terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin in Oegstgeest WWW.CJGOEGSTGEEST.NL, inwoners van Leiden bij Centrum voor Jeugd en Gezin Leiden WWW.CJGLEIDEN.NL, voor Warmond bij Centrum voor Jeugd en Gezin Teylingen WWW.CJGTEYLINGEN.NL en voor Rijnsburg en Valkenburg: WWW.CJGKATWIJK.NL.

Alle consultatiebureaus hebben een inloopspreekuur voor het wegen van jullie kindje, kijk op de website voor de specifieke tijden.

adult-affection-bed-414032

Anticonceptie

Na de bevalling is het tijd om over anticonceptie na te denken. Het kan fijn zijn om hier zelfs al tijdens de zwangerschap over na te denken. Aan het einde van de zwangerschap, tijdens de kraamtijd en tijdens de nacontrole brengen wij het daarom ter sprake. Bij het maken van een keuze is het  belangrijk dat we tot een passende methode komen voor jou, rekening houdende met je gezondheid, je situatie en of je borstvoeding geeft.

Sinds 1 juli 2014 mogen wij als verloskundigen ook anticonceptie aan je voorschrijven, vraag ernaar op het spreekuur. Alvast meer weten? Neem een kijkje op deze website.

Bij Verloskundig Centrum de Poort kunnen de Mirena spiraal, koperspiraal en Implanon geplaatst worden. Voor meer informatie: Anticonceptie bij de Poort

adorable-adult-affection-698877

Mentaal 

Na de zwangerschap komt het regelmatig voor dat vrouwen zich wat labiel voelen. Bijvoorbeeld door een negatieve ervaring tijdens de bevalling, of door te willen voldoen aan allerlei verwachtingen of omdat zij zich het moederschap anders hadden voorgesteld, etc. Dit is heel normaal! Helaas wordt over deze gevoelens maar weinig gesproken en dat is jammer. Het kan namelijk erg helpen om van andere moeders te horen dat ze hetzelfde ervaren hebben. Verloskundigen en lactatiekundigen in deze regio hebben onder andere daarom Mamacafé Leiden opgericht. Het kan ook helpen om er met een coach of psycholoog over te praten. Dit kan bijvoorbeeld met onze collega Jolanda Colli. Anders coaches waar wij veel en prettig mee samen werken zijn Annemieke de Mare van Amare en Gesa van Delft van Hart & Ziel. Andere tip: Baby-bonding. En nog een leuke tip: Happy Parents Coaching. 

pelvic floor

Bekkenbodem(klachten)

Vraag je je af of je weer kunt gaat sporten, hoe je je bekkenbodem kunt trainen of heb je vragen over het herstel van je bekken? Maak dan een afspraak voor een BekkenbodemCheck! Bijvoorbeeld bij bekkenfysiotherapie Oegstgeest. Ook mogelijk bij andere bekkenfysiotherapeuten.

Bij klachten, ongemak of zorgen over je bekkenbodem adviseren we sowieso om laagdrempelig contact te zoeken met een bekkenbodemspecialist. Goed herstel van de bekkenbodem is belangrijk, voor nu en voor de toekomst!

Zoeken