Ga naar hoofdinhoud

Een korte tongriem

Bij de normale ontwikkeling van een kind hoort de groei van een stukje weefsel dat tongriem (frenulum) wordt genoemd. Dit verbindt de tong aan de bodem van de mond. We worden allemaal geboren met een tongriem, maar bij sommige baby’s is deze zo strak of kort dat deze de tong beperkt om naar behoren te kunnen bewegen. Dit kan van invloed zijn op de vaardigheid van een baby om aan de borst te drinken. Soms lukt het een baby zelfs niet goed om uit een fles te drinken of op een fopspeen te zuigen. Er kan ook sprake zijn van een strak lipbandje, hier kun je meer over lezen op www.borstvoeding.com.

Is er een manier om een korte tongriem op te heffen?

Het is in veel gevallen mogelijk om de tongriem te klieven (ook wel: frenulotomie). Een kleine ingreep waarbij de tongriem gedeeltelijk ingeknipt wordt. Zo ontstaat er meer bewegingsruimte voor de tong. Het klieven is binnen een paar seconden gebeurd, vaak is er maar een enkel druppeltje bloed te zien en heeft het snel een positief effect hebben op de drinktechniek van de baby.

Is er een risico op complicaties?

Er is een zeer kleine kans op een nabloeding of infectie van het wondje. Het is van belang dat het kindje vitamine K toegediend heeft gekregen na de geboorte en er geen stollingsstoornissen bij het kindje bekend zijn.

Wie kan dit doen?

De meesten van ons zijn geschoold om tongriemen te klieven. Wij kunnen dit doen tijdens één van de kraamvisites in de kraamweek. De meeste huisartsen klieven ook, en in het ziekenhuis zijn er enkele KNO-artsen gespecialiseerd in de ingreep.

Wij vragen een bedrag van €25,- voor het proces rondom en van het klieven. Je krijgt hierbij specifiekere informatie over de ingreep en tips voor de nazorg. Sommige verzekeraars zullen het bedrag vergoeden, we raden jullie daarom aan de factuur altijd op te sturen naar je verzekeraar.

Wij klieven geen lipbandjes. Hiervoor zullen we je, via de huisarts, moeten verwijzen naar een gespecialiseerde KNO-arts.

Meer informatie?

Lezen: zie www.borstvoeding.com of onze informatiebrochure.

Kijken: informatieve animatie over het mogelijke effect van een korte tongriem op de borstvoeding.

Zoeken