Skip to content

Wat als het niet goed gaat...

Een miskraam is voor veel zwangeren en hun partners een ingrijpende gebeurtenis: er komt een abrupt einde aan alle plannen en fantasieën over het verwachte kind. Het gebeurt meestal onverwacht, waardoor je geschokt en vol ongeloof achterblijft. Na een miskraam herstelt het lichaam meestal voorspoedig en kan je snel weer zwanger worden. De emotionele verwerking neemt vaak meer tijd in beslag. Wij, als verloskundigen, bieden professionele begeleiding bij een (dreigende) miskraam, en adviseren je graag over de vervolgstappen gedurende de miskraam maar ook qua verwerking en eventueel opnieuw zwanger worden.

Hoe ontstaat een miskraam?

Een miskraam ontstaat vaak doordat er spontaan iets is misgegaan in de deling van de cellen en/of het erfelijk materiaal. Eén op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam, bij de meeste miskramen gaat het om chromosomale afwijkingen die spontaan zijn ontstaan. Meestal is de kans op herhaling klein. De oorzaak voor de afwijking van het chromosomenpatroon bij het embryo is zelden terug te vinden bij (één van) de ouders.

Hoe herken ik een miskraam? 

Een miskraam begint over het algemeen met vaginaal bloedverlies. Zodra er ook krampende buikpijn ontstaat, wordt de kans groter dat het niet goed gaat met de zwangerschap. Vaginaal bloedverlies zonder buikpijn hoeft zeker niet te betekenen dat het niet goed gaat met de zwangerschap. Maar bel ons dan gerust voor verder advies en geruststelling.

Wanneer moet ik contact opnemen? 

Bij een miskraam ontvang je van ons informatie over het verloop, maar bel ons altijd bij:

* Ruim bloedverlies (meer dan twee maandverbanden doordrenkt met bloed)
* Duizeligheid of sterretjes zien
* Toename in pijn of constante pijn
* Koorts (lichaamstemperatuur >=38 graden Celcius)
Ongerustheid

pexels-dina-nasyrova-3808243

Boekentip(s)

– Als je je kindje verliest in de zwangerschap – Miriam van Kreij.
– Maar ik hield al wel van je – Marjolijn de Cocq.

Verwerken van een miskraam

– Wil je meer grip krijgen op je emoties rondom het verlies, wil je meer vertrouwen in jezelf en in de toekomst krijgen en het kindje en/of de onvervulde kinderwens een plek geven in je leven? Nicolien Scholten kan je/jullie hierin begeleiden. Ook Fleur Leenaars heeft hier ervaring mee, net als Annemieke de Mare. Allemaal fijne vrouwen die we van harte aanbevelen.
Steunpunt Nova: wanneer welkom heten en afscheid nemen samenkomt. Een waardevolle website waar allerlei tips maar ook praktische zaken te vinden zijn.

Zoeken