skip to Main Content
24/7 bereikbaar via: 071 51 57 152

Echo en screening

Welke (gratis) echo’s krijg ik?

  • Vitaliteitsecho: de eerste echo die gemaakt kan worden in de zwangerschap is een vitaliteitsecho, deze echo wordt gemaakt rond de 8 weken zwangerschap. Medisch gezien is deze echo niet nodig, maar je mag er zeker voor kiezen. Bij de echo wordt bekeken of de zwangerschap in de baarmoeder zit en of het hartje klopt.
  • Termijnecho: tussen de 10 en 12 weken wordt de termijnecho gemaakt. Hierbij wordt de zwangerschapsduur vastgesteld en de uitgerekende datum bepaald.
  • 20-wekenecho: een screening op lichamelijke afwijkingen bij jullie kind, indien gewenst. Scroll naar beneden voor meer informatie over deze echo.

Heel laagdrempelig verwijzen we jullie voor verdere echo’s voor de groei en ligging van jullie kindje. Dit doen wij niet standaard omdat elke echo werkt met geluidsgolven waardoor het vruchtwater opwarmt, hiervan is nog steeds niet bekend is wat de baby ervan meekrijgt. Om deze reden geldt binnen de echoscopie: zo min mogelijk echo’s tijdens de zwangerschap als redelijkerwijs haalbaar is, ook zijn wij gebonden aan het indicatiereglement van de verzekeraars. Als service kunnen we, als er aanleiding voor is, ook met onze eigen echo probe (kosteloos) kijken naar de ligging of hartactie van de baby, lees hieronder meer informatie over deze vorm van echografie.

Heb je behoefte aan een extra echo, of andere wensen rondom echografie in de zwangerschap? Er is veel mogelijk, informeer er gerust naar bij ons. Samen komen we eruit!

De medische echo’s worden gemaakt door Verloskundig Centrum de Poort, zij werken bij ons op locatie (op maandag- en woensdagochtend) en in Leiden. Zij hebben beschikking over de beste apparatuur, bovendien maken ervaren echoscopisten de echo’s waardoor de kwaliteit gegarandeerd kan worden. Dit is niet mogelijk in een kleinere praktijk als het onze. Bij Verloskundig Centrum de Poort kun je online je afspraken inplannen. 

Op onze praktijk maken we gebruik van een wireless echoprobe. In sommige situaties geeft deze echoprobe ons aanvullende informatie, bijvoorbeeld als we twijfelen over de ligging van jullie kindje. Het gebruik van de echoprobe op de praktijk is een pilot, tot nu toe zijn de resultaten heel positief. We willen wel graag dat jullie je realiseren dat dit apparaat gebruikt wordt door niet-gecertificeerde echoscopisten, de probe is ook niet geschikt voor officiële echoscopie aangezien de beeldvorming van de probe beperkt is. Als wij van mening zijn dat er een indicatie is voor een normale medische echo zullen wij doorverwijzen naar Verloskundig Centrum de Poort.

Prenatale screening

Mochten jullie behoefte hebben om jullie ongeboren kindje te laten onderzoeken op een aantal aangeboren aandoeningen dan is dat mogelijk via prenatale screening. Indien gewenst krijgen jullie hier meer informatie over tijdens de eerste controle, als zwangere beslis je namelijk zelf of je het prenatale onderzoek wilt laten doen. Het is goed om te weten dat de screeningsgegevens  landelijk worden opgeslagen in een databank, genaamd Peridos.

Er zijn twee onderzoeken:

Prenatale diagnostiek

Zwangere vrouwen die een verhoogd risico lopen op een aangeboren afwijking of erfelijke aandoening bij hun kind – naar aanleiding van de uitslag van de NIPT of medische voorgeschiedenis – hebben recht op prenatale diagnostiek (vlokkentest of vruchtwaterpunctie). Zo’n onderzoek kan aangeven of er sprake is van bijvoorbeeld een chromosoomafwijking, een gen-defect of een erfelijke aandoening. Voor dit prenatale onderzoek verwijzen we door naar het LUMC.

×Close search
Zoeken