Ga naar hoofdinhoud

Echo en screening

Welke (gratis) echo’s krijg ik?

  • Vitaliteitsecho: de eerste echo die gemaakt kan worden in de zwangerschap is een vitaliteitsecho, deze echo kan gemaakt worden rond de 8 weken zwangerschap. Er wordt bekeken of de zwangerschap in de baarmoeder zit en of het hartje klopt. Medisch gezien is deze echo niet bij iedereen nodig, en daarom mogen we hem van de verzekeringsmaatschappijen niet aan iedereen aanbieden. Bij het plannen van je afspraken met ons zullen we met je doornemen of deze echo voor jou vergoed wordt. Op eigen verzoek is deze echo altijd mogelijk, bijvoorbeeld bij PoortPret.
  • Termijnecho: tussen de 9+3 en 12 weken wordt de termijnecho gemaakt. Hierbij wordt de zwangerschapsduur vastgesteld en de uitgerekende datum bepaald.
  • 13 wekenecho: vanaf 1 september 2021 kan voor deze echo gekozen worden. De echo is onderdeel van een wetenschappelijke studie. Scroll naar beneden voor meer informatie onder het kopje ‘prenatale screening’.
  • 20 wekenecho: een screening op lichamelijke afwijkingen bij jullie kind, indien gewenst. Scroll naar beneden voor meer informatie over deze echo onder het kopje ‘prenatale screening’.

Heel laagdrempelig verwijzen we jullie voor verdere echo’s voor de groei en ligging van jullie kindje. Dit doen wij niet standaard omdat elke echo werkt met geluidsgolven waardoor het vruchtwater opwarmt, hiervan is nog steeds niet bekend wat de baby ervan meekrijgt. Om deze reden geldt binnen de echoscopie: zo min mogelijk echo’s tijdens de zwangerschap als redelijkerwijs haalbaar is, ook zijn wij gebonden aan het indicatiereglement van de verzekeraars. Als service kunnen we, als er aanleiding voor is, ook met onze eigen echo (kosteloos) kijken naar de ligging of hartactie van de baby.

Heb je behoefte aan een extra echo, of andere wensen rondom echografie in de zwangerschap? Er is veel mogelijk, informeer er gerust naar bij ons. Samen komen we eruit!

De echo’s op indicatie worden gemaakt door Verloskundig Centrum de Poort. Zij hebben beschikking over de beste en nieuwste apparatuur, bovendien maken ervaren echoscopisten de echo’s waardoor de kwaliteit gegarandeerd kan worden. Bij Verloskundig Centrum de Poort kun je online je afspraken inplannen. 

Prenatale screening

Mochten jullie behoefte hebben om jullie ongeboren kindje te laten onderzoeken op een aantal aangeboren aandoeningen dan is dat mogelijk via prenatale screening. Indien gewenst krijgen jullie hier meer informatie over tijdens de eerste controle, als zwangere beslis je namelijk zelf of je het prenatale onderzoek wilt laten doen. Het is goed om te weten dat de screeningsgegevens landelijk worden opgeslagen in een databank, genaamd Peridos.

Prenatale diagnostiek

Zwangere vrouwen die een verhoogd risico lopen op een aangeboren afwijking of erfelijke aandoening bij hun kind – naar aanleiding van de uitslag van de NIPT of medische voorgeschiedenis – hebben recht op prenatale diagnostiek (vlokkentest of vruchtwaterpunctie). Zo’n onderzoek kan aangeven of er sprake is van bijvoorbeeld een chromosoomafwijking, een gendefect of een erfelijke aandoening. Voor dit prenatale onderzoek verwijzen we door naar het LUMC.

Zoeken