Ga naar hoofdinhoud

De pijn bij de bevalling

Tijdens een bevalling ervaar je intense pijn. Deze pijn komt van de druk op je baarmoedermond, waardoor er ontsluiting ontstaat en de baby geboren kan worden. De pijn heeft daarnaast ook als functie dat je je op een veilige plek terugtrekt zodat je je volledig kan richten op de geboorte. We raden je aan om je goed voor te laten lichten over de pijn tijdens de bevalling: ‘hoe ziet de pijn van weeën eruit?’ en ‘hoe kan ik daarmee omgaan?’. Hieronder vast een filmpje hierover, een zwangerschapscursus kan je hier ook goed bij helpen.

Hoe ga je om met pijn?

Het is mogelijk om je verder voor te laten lichten over de mogelijkheden van pijnverlichting tijdens de bevalling. Dit kan bijvoorbeeld door het voorlichtingsfilmpje over pijnbeleving van het LUMC te bekijken. Op deverloskundige.nl is ook veel informatie te vinden over de verschillende mogelijkheden (mét en zonder medicatie). Bovendien heeft de website van Thuisarts ook een keuzehulp ‘Omgaan met pijn tijdens de bevalling’.

Medicamenteuze pijnstilling

Het is goed om te weten dat hier in de regio niet alle vormen van pijnstilling mogelijk zijn. Hieronder in het kort de mogelijkheden:

  • Geboortehuis Leiden (LUMC): ruggenprik (epiduraal) en pijnpompje (remifentanil). Lachgas is een mogelijkheid als je met ons poliklinisch bevalt in het Geboortehuis. 
  • Alrijne Leiderdorp: ruggenprik (epiduraal) en pijnpompje (remifentanil)

Zelf hebben wij een TENS-apparaat die wij gratis uitlenen tijdens de bevalling. De TENS verstoort de pijnprikkel richting je hersenen met een andere pijnprikkel (kleine elektrische stroomstootjes). Dit is niet schadelijk voor jou of voor de baby, maar kan wel een goede afleiding geven van de weeënpijn.

Een bevalling valt of staat met krachtige weeën. Wij wensen al onze zwangeren krachtige weeën toe.

Zoeken