Skip to content

Blijf in beweging!

Dagelijks komt er informatie op je af over het ontwikkelen of behouden van een fit lijf. In de zwangerschap is dit niet anders, maar kan het wel lastiger zijn om actief te blijven en gezonde keuzes te maken vanwege je lichamelijke, en soms ook geestelijke gesteldheid. Waarom we bewegen in de zwangerschap toch stimuleren, lees je in deze blog!

Wat zijn de voordelen?

Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen die actief blijven gedurende hun zwangerschap:

  • Hun gewichtstoename beperken;
  • Minder last hebben van lage rug- en bekkenklachten;
  • Zich psychisch beter voelen;
  • Beter slapen;
  • Hun conditie op peil houden, of zelfs verbeteren en;
  • Mogelijk minder kans hebben op een zwangerschapsvergiftiging (met name als je vóór en tijdens het eerste trimester van de zwangerschap met sporten bezig was).

Bij elkaar betekent dit dat je fitter je bevalling in gaat, wat je bevalling ten goede komt! Voor vrouwen met een verhoogd BMI gelden deze voordelen nog een stuk sterker, zij verkleinen ook de kans op zwangerschapsdiabetes als ze actief zijn tijdens de zwangerschap.

Natuurlijk is sporten tijdens de zwangerschap niet voor elke zwangere weggelegd, bij sommige zwangerschapscomplicaties wordt het zelfs afgeraden. Twijfel je? Bespreek het met ons!

Hoe actief moet je zijn?

In welke mate je actief kunt en mag blijven verschilt per vrouw, en kan per zwangerschap verschillen. De één was voor de zwangerschap al gewend meerdere keren per week hard te lopen en houdt dit vol tot 38 weken zwangerschap. Bij een ander laat het lichaam toch eerder merken dat er een stapje terug gedaan moet worden. Het is het allerbelangrijkste om naar je lichaam te luisteren, en je conditie op peil te houden maar niet te willen verbeteren in de zwangerschap.

Je bent door de veranderingen in je lijf een stuk kortademiger, wees daar niet door verrast. Het is goed om de ‘praatdrempel’ aan te houden tijdens het bewegen. Zo blijft je hartslag acceptabel. Tijdens de zwangerschap zijn sporten als wandelen, zwemmen en fietsen heel geschikt. Via YouTube zijn ook leuke ‘prenatal workouts’ te vinden. Met een half uur per dag matig bewegen en zo’n twee keer per week wat intensiever te sporten ben je heel goed bezig. Contactsporten, en andere sporten waarbij er een risico is op een bal in je buik, of waarbij je gemakkelijk kunt vallen, kun je beter mijden.

Verder is het goed om te realiseren dat niet elke vrouw haar gewichtstoename in de hand heeft; bij sommigen worden er meer vocht en reserves opgeslagen dan bij een ander met een zelfde leef- en eetpatroon. Je lijf is hard aan het werk om een kind (of meerdere kinderen) te laten groeien, dat is het ultieme doel. Houd dat altijd in je achterhoofd, zet hem op dames!  🙂

Bron: UpToDate 2019. Artal R, Lockwood C, Fricker P, Barss V. Exercise during pregnancy and the postpartum period.

Zoeken